Den dovne bager slår igen. Bland, kyl på køl og bag morgenen efter.

Så bliver det ikke nemmere. Rør dejen sammen, smid den i køleskabet, og bag den næste morgen uden efterhævning. Så nemt er det at lave et velsmagende, halvgroft brød. Det sværeste er at vente, til det er kølet af.

Det er meget let at blive forvirret, når man begynder at interessere sig for bagning. Antallet af filosofier og metoder præsenteret af mesterbagere, amatørnørder og andet godtfolk er svimlende. Ælt på maskine, i hånden eller lad være. Tilsæt salt først eller sidst. Koldhæv eller ej. Hvor i alverden skal man starte, hvis man er ny i hjemmebagning? Helt ærligt, så bliver jeg også forvirret en gang imellem. Heldigvis kan man vælge at gøre det nemt for sig selv og få lækkert brød med et minimum af besvær.

Bagning handler i bund og grund om at styre en proces for at opnå et bestemt mål. Alle dele af bageprocessen fra blanding af ingredienser, æltning, temperaturstyring, hævning, formning og bagning har indflydelse på det færdige resultat. Hvis man prøver at overskue alle tingene på en gang, når man er ny, kan sjove hurtigt gå af projektet. Og det kan vi ikke have.

Personligt synes jeg det er sjovt at prøve metoderne af og se, hvad der passer til mit temperament. Det sjove er, at uanset hvilken metode, folk  præsenterer som den bedste, så giver de alle et fantastisk brød. Vi taler oftest om små nuancer, som de fleste ikke vil registere, med mindre de smager brødene side om side.

Derfor er dagens bagning en øvelse i enkelheld. Ingen teori eller teknisk snak. Smid det hele sammen, ned på køl med dyret, ud og form lemfældigt næste morgen og bag skidtet ved 230°C.

Ingredienser

600 g vand
6 g gær
150 g surdej (kan undværes – eller prøv med 1 dl yoghurt naturel)
50 g groft rugmel
150 g groft ølandshvede
600 g hvedemel
16 g salt

Fremgangsmåde

 1. Bland alle ingredienser sammen og stil dejen i køleskabet til næste morgen.
 2. Tag dejen ud på bordet, fold det ind over sig selv forsigtig, del i to, form til to lange brød og læg dem op på en bageplade
 3. Tænd ovnen på 230°C
 4. Når ovnen er varm, så smid brødene ind og bag i ca. 40 minutter.
 5. Bum! Færdig
 6. Vent. Tålmodigt 🙂

Note

Melblandingen kan ændres uendeligt, bare vand-til-mel mængden er 75%. 125 g groft mel og 675 g hvede giver lækre morgenboller, der kan drysses med dine favoritkerner. Her i huset er vi vilde med sesam og græskarkerner, men birkes er også rigtig godt. Kunsten ligger i håndteringen af dejen, hvor man skal være venlig men bestemt, så luftlommerne ikke bliver ødelagt. De kan så bages med det samme eller endnu bedre lad dem stå på pladen i ca. 45 minutter. Så bliver de fantastisk luftige.

easy loaf 2015-06-29

peter Skrevet af:

2 Comments

 1. Rikke
  30. juni 2015
  Reply

  Hej Peter,
  Hvordan undgår du, at dejen flader helt ud om morgenen, når du tager den ud?
  Jeg oplever ofte, at når dejen bliver varmere, flader ud og vi får “fladbrød” i stedet for et “rigtigt” brød ud af det.
  Vi behandler naturligvis dejen meget forsigtigt og banker naturligvis ikke luften ud af den. Men er det mel mængden dagen før der gør forskellen eller ?
  Kunne godt bruge et teknisk råd her. 🙂
  Vh. Rikke

 2. peter
  30. juni 2015
  Reply

  Hej Rikke
  At dejen flyder ud skyldes dels, at din dej er ret våd, dels at den ikke er blevet æltet, og derfor er glutenstrengene ikke helt så stærke, som de kan blive. (Det kan også være, at den er overhævet, hvilket gør at glutenstrukturen går i opløsning. Det sker dog kun sjældent.) Heldigvis er løsningen nem.

  Tag fat i toppen af dejen og fold den ned over den nederste halvdel. Drej dejen 90 grader og gentag. Det gør du så hele vejen rundt. Så skal du se sager.
  Ved at folde dejen gør man den stærkere, og den kan bedre holde sin form. Du kan se hvordan i dette klip, hvor jeg har fat i en meget flydende dej. Se hvordan den pludselig kan holde på formen, efter de få stræk og fold: https://youtu.be/MbmGT89ryaw

  Dette brød er beregnet til at blive bagt stort set med det samme, når dejen kommer ud af køleskabet. Det gør ikke noget, at den er kold, når den går i ovnen. Fold den som på klippet, løft forsigtigt over på en bageplade og smid den ind i ovnen.

  Håber det hjælper 🙂
  Peter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *