Aldrig mere rundstykker

Disse boller, som ligger et sted mellem et rundstykke og en let grovbolle, er et stort hit her i huset. De skal mindst hæve koldt natten over, men 24 timer på køl gør dem endnu bedre.

Bollerne er supernemme at lave, skal stort set ikke æltes, og kan nemt passes ind i en travl hverdag. Skorpen er tynd og sprød, og krummen er som at bide i en pandekage. Det er der ingen købebrød, der kan hamle op med.

Her kommer min grundopskrift, som kan varieres i det uendelige. Surdejen kan godt undværes, hvis ikke du har en. Husk blot at dejen skal være ret våd.

Ingredienser

 • 650 g koldt vand
 • 5 g gær
 • 50 g surdej
 • 150 g Skærtoft Mølle fin hvede
 • 75 g groft Ølandshvede
 • 575 g hvedemel
 • 16 g salt

Sådan gør du

 1. Bland vand, gær, surdej og mel til en jævn, klistret masse og lad det stå ved ca. 5°C i 2 timer (om vinteren stiller jeg det udenfor, så længe temperaturen ikke kommer under ca 4°C). Bland salt i, indtil du har en homogen dej, og stil på køl igen.
 2. En gang hver time i tre timer vendes/æltes dejen forsigtigt i 10-15 sekunder og sættes på køl igen.
 3. Næste dag vågner dejen ved stuetemperatur i ca. en time, hvorefter den vendes forsigtigt ud på et meldrysset bord og stikkes ud til boller (12-14 stk.). Vær forsigtig, så luften ikke bankes ud af dejen.
 4. Hvis man kan lide pynt, så er det nu. Pensl bollerne med vand og drys birkes, sesamfrø eller græskarkerner på. Det bliver de ikke ringere af.
 5. Bollerne efterhæver i 30 minutter, mens ovnen varmer op til 250°C. Gerne sammen med et ovnfast fad, der kan tåle lidt tæsk (ikke porcelæn).
 6. Bollerne sættes i ovnen, en lille kop vand hældes i fadet, og så skal der bages i 20-25 minutter, indtil bollerne er smukt gyldne. Fadet tages ud efter 10 min, så har dampen gjort sit arbejde.
peter Skrevet af:

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *